Individuele begeleiding - KOMMAK
15432
page-template-default,page,page-id-15432,bridge-core-3.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,cookies-not-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Individuele begeleiding voor migranten en vluchtelingen

Is het 1-op-1 begeleiden van een cliënt met een hulpvraag. Dit kan een verscheidenheid aan functionele en gedragsproblemen zijn, die een resultaatgerichte oplossing behoeven.

Bij Kommak zijn we persoonlijk betrokken bij onze cliënten. Elke cliënt krijgt een eigen hulpverlener waarbij een vertrouwensrelatie tussen cliënt en begeleider als basis dient. De hulpverlener is als coördinator en aanspreekpunt verantwoordelijk voor de begeleiding van de cliënt en wordt ondersteund vanuit de opgebouwde ervaring binnen onze organisatie.

Samen met de cliënt kijken we naar de mogelijkheden en zoeken we naar mogelijke oplossingen voor de beperkingen die de ziekte, stoornis of aandoening met zich meebrengt. De hulpverlener werkt vanuit het kantoor of outreachend en biedt begeleiding bij praktische zaken. Er wordt met de cliënt gewerkt aan het functioneren binnen de maatschappij en het vergroten van de zelfredzaamheid.

De begeleiding wordt methodisch aangeboden en kan gericht zijn op ondersteuning bij praktische zaken en intensieve begeleiding bij complexe problematieken. De hulpverlening vanuit Kommak is vraaggericht. Naast individuele begeleiding bieden we ook gezinsbegeleiding.

De hulpverlening van Kommak is gericht op verschillende levensgebieden.

  • Sociaal functioneren (hoe verloopt integratie, sociale contacten)
  • Psychisch functioneren (hoe is het welbevinden van cliënt)
  • Lichamelijk functioneren (hoe is de fysieke gezondheid en zijn de hygiëne)
  • Financiën en praktische zaken, dagbesteding (hoe verloopt opleiding, (vrijwilligers)werk, dagactiviteiten, vrije tijd)
  • Opvoeding en verzorging
  • Relatie en seksualiteit

 

Zie hieronder voor meer uitleg over de verschillende levensgebieden.

training volwassenen
Out-reachend hulp en cultuur sensitieve begeleiding op alle levensgebieden.

Hierbij worden verschillende levensgebieden behandeld:

sociaal functioneren
Sociaal functioneren

Hoe gaat het met de cliënt in zijn omgeving. Heeft de cliënt familie in Nederland en hoe is het contact? Heeft de cliënt ander netwerk en betrokken om zich heen? Welke mensen weten van de problemen af of mogen er wat van af weten en kunnen mogelijk wat betekenen bij het oplossen van de problemen? Daarnaast is het voor veel vluchtelingen en migranten wennen aan de andere omgangsvormen in Nederland. We bespreken wat de verschillen en overeenkomsten zijn en helpen de cliënten hun weg te laten vinden.

heft in eigen handen
Psychisch functioneren

Bij het benaderen van het persoonlijk welzijn kunt u denken aan: Hoe is het ‘welbevinden’ van de cliënt? Heeft deze eventueel een psychiatrisch ziektebeeld? Is er sprake van verslavingsgedrag? Het gaat erom dat de cliënt zijn of haar leven zo leert inrichten dat deze factoren geen dagelijkse belemmering worden of zijn. Er wordt ingegaan op welke stappen de cliënt kan ondernemen om het heft weer in eigen handen te nemen en de regie over zijn of haar leven te voeren.

gezondsheidszorg
Lichamelijk functioneren

Hoe is de fysieke gezondheid en zijn de hygiëne van de cliënt. Soms zorgt men door omstandigheden minder goed voor zichzelf. Onze hulpverleners zijn hier waakzaam op en ondersteunen de cliënt bij het proces van inzicht krijgen in verbeterpunten. Ze stimuleren actief om stappen te ondernemen in zelfverzorging en wijzen op de noodzaak van het innemen van uw medicatie. De weg richting gezondheidszorg en psychische ondersteuning en hulpverlening wordt uitgelegd. In het land van herkomst ziet de gezondheidszorg er anders uit waardoor er vaak misverstanden ontstaan door onwetendheid.

foto 6
Financiën en praktische zaken, dagbesteding

Hoe verloopt opleiding, (vrijwilligers)werk, dagactiviteiten, vrije tijd, huisvesting, e.d. Bij alle vragen gericht op praktische zaken kunnen wij begeleiding bieden. Onze doelgroep kent vaak de weg in Nederland niet wanneer het gaat om praktische zaken. Ze kennen de taal niet, de procedures en hun rechten en plichten. Daarnaast is er vaak sprake van trauma waardoor er geen ruimte is om met praktische zaken bezig te zijn. Hierdoor worden deze niet uitgevoerd waardoor de problemen toe kunnen lopen. Het vinden van een dagbesteding, juridische aangelegenheden, invullen van formulieren, alle ondersteuning kan helpen om de cliënt wegwijs te maken in Nederland en om de problemen op te lossen.

kinderen
Opvoeding en verzorging

Het opvoeden van kinderen is niet makkelijk, vooral als iemand zelf niet helemaal lekker in zijn vel zit. Bij onze doelgroep is er vaak sprake van trauma. Door verminderde beschikbaarheid kan gezinsbegeleiding nodig zijn. Ouders lopen ook vaak aan tegen het opvoeden van hun kinderen in twee culturen. Onze hulpverlener kan de brug slaan tussen de twee culturen. Lichte en specialistische opvoedondersteuning en gezinsbegeleiding kan geboden worden. De hulpverlener begeleidt ouders in het ontdekken en ondervinden van hun kwaliteiten. Wat gaat er goed en welke problemen/uitdagingen komen ouders tegen? De hulpverlener coacht ouders in het verkrijgen van inzichten en het nemen van stappen naar een gewenste situatie. Vanuit ‘mijn kind luistert niet’ naar ‘ik heb de touwtjes weer in handen’.

image-kommak-zainep
Relatie en seksualiteit

In een relatie kan er soms strijd komen, omdat er niet goed meer gecommuniceerd wordt. Onze hulpverleners kunnen cliënten helpen bij het opnieuw aangaan van het gesprek met uw partner. Een goede communicatie is de basis voor een gezonde relatie. Een verscheidenheid aan problematiek binnen de relatie kan besproken en behandeld worden. Daarnaast kan het zijn dat cliënten aan lopen tegen de verschillen die zij in Nederland zien en gewend zijn in hun land van herkomst.