Zoeken

Dagactiviteiten voor migranten en vluchtelingen

Zijn gericht op de bevordering van de leefgebieden van een cliënt met een functionele en/of psychische beperking. Dagactiviteiten hebben een activerende functie.

De dagactiviteiten van Kommak zijn enerzijds opgezet vanuit een "fun-factor" en anderzijds vanuit de behoefte die onze cliënten hebben om zelfredzaam, met behoud van eigen regie, in de Nederlandse maatschappij te kunnen functioneren.

Er zijn diverse dagactiviteiten opgezet die vanuit een creatieve invalshoek een positieve invloed hebben op de geestelijke gesteldheid van onze cliënten.

"Sociale activatie door middel van dagactiviteiten die de eigen regie en zelfredzaamheid vergroten"

 

Kommak biedt de volgende dagbesteding en groepsactiviteiten:

Naai & Atelier activiteiten

In ons atelier vervaardigen we modieuze kleding voor onszelf of in opdracht van elkaar. Er worden tassen, plaids, kussenhoezen, godijnen en veel meer vervaardigd. Er word ook gewerkt in opdracht bijvoorbeeld voor het modelabel ami-e-toi van Mode Met een Missie of tassen voor Kahawabags. Beide zijn duurzame initiatieven waar Kommak graag deel van uit maakt. De cliënten maken onder andere gordijnen, plaids, kleding voor jong en oud, knuffels en kussenhoezen voor thuis of vrienden, maar ook in opdracht. Alles wordt gemaakt onder begeleiding van professionele begeleiders. De cliënt leert de basisvaardigheden van het naaivak en breidt deze gaande weg verder uit. Dit begint met het eenvoudig rechtstikken en het lezen en verwerken van patronen tot het uiteindelijk ontwerpen van eigen patronen. Naast het werken met naaimachines wordt er ook gebreid en gehandwerkt in het atelier. Een zeer geapprecieerd dagactiviteit die vanuit een creatieve invalshoek succesvol sociaal activerend werkt. De dagbesteding en groepsactiviteiten in het atelier zijn erop gericht om weer structuur in de dagindeling aan te brengen, een werkritme aan te leren, samen te leren werken, verantwoordelijkheid te dragen, nieuwe vaardigheden aan te leren en de zelfredzaamheid van de cliënt te vergroten.

Sportief bewegen

Tijdens de dagbesteding en groepsactiviteiten is er ruimte voor sportief bewegen in de vorm van samen sporten, wandelingen in de natuur of buitenlucht en bewegingsvrijheid middels dans met behulp van korte oefeningen ter ontspanning. Veel van onze cliënten vinden het moeilijk om zelf initiatief te nemen om actief te gaan bewegen, doordat ze lange tijd weinig ondernomen hebben. Dit zorg er echter voor dat de conditie alleen maar achteruit gaat en iemand meer vermoeid raakt. Het is vaak leuker en meer motiverend om samen met anderen te sporten. Wie beweegt, bouwt de opgehoopte stresshormonen op natuurlijke wijze af. U kunt dus letterlijk de 'stress uit het lijf lopen'. Bewegen heeft ook invloed op de mentale gezondheid. Actievelingen zitten lekkerder in hun vel.

Taal & Communicatie activiteiten

Tijdens de dagbesteding en groepsactiviteiten wordt er ook aandacht besteed aan de zelfredzaamheid van de cliënt door middel van het oefenen van situaties aan de hand van rollenspellen. Denk hierbij aan het oefenen van een gesprek bij de dokter of specialist, zodat de cliënt goed en duidelijk zijn of haar klachten kan omschrijven. Een ander voorbeeld is het oefenen van het schrijven van een curriculum vitae en het voeren van een sollicitatiegesprek. Tevens wordt er aandacht besteed aan de Nederlandse cultuur en gewoontes en interculturele communicatie. Hiernaast oefenen we sociale vaardigheden aan de hand van diverse spelvormen, rollenspellen, trainingen, voorlichtingen en groepsgesprekken.

Computer & Internet activiteiten

Tijdens de dagbesteding en groepsactiviteiten zijn er computers beschikbaar voor de cliënten. Onze hulpverleners ondersteunen cliënten bij het gebruik van een computer en internet. Het kunnen gebruiken van een computer en leren omgaan met internet vergroot de zelfredzaam van de cliënt aanzienlijk. Wij geven trainingen en voorlichting over het gebruik van een computer, internet, digi-d en internetbankieren.

Tekenen & Schilderen

Tijdens de dagbesteding en groepsactiviteiten worden tekenen en schilderen ingezet voor sociale activatie, het stimuleren van de fijne motoriek, het omgaan met emoties en het aanleren van sociale vaardigheden. Tekenen is een natuurlijke manier om dat wat innerlijk leeft en belangrijk is, naar buiten te brengen en te laten zien. De cliënt werkt op een beeldende manier om zijn of haar gevoelens vorm te geven. Doordat men verschillende activiteiten onderneemt, leren cliënten nieuwe vaardigheden en ontdekken ze hun eigen kwaliteiten. Daarnaast leren ze zichzelf beter en/of op een andere manier te uiten. Cliënten worden hierdoor bewust van hun eigen kracht, vaardigheden en gevoel en leren deze in het dagelijks leven in te zetten.

Boetseren & glaswerk verfraaien

Tijdens de dagbesteding en groepsactiviteiten worden boetseren en het verfraaien van glaswerk ingezet voor sociale activatie, het stimuleren van de fijne motoriek, het omgaan met emoties. leren samenwerken en het aanleren van sociale vaardigheden. Door middel van boetseren kan je ontspanning vinden of vorm geven aan een gevoel dat je niet kunt uiten. In het doen beleeft de cliënt het wonder van zijn handen, die boetseren, die met het materiaal liefdevolle gesprekken voeren. Tijdens het boetseren werkt men aan de hand- en oogcoördinatie en de fijne motoriek.
Het verfraaien van glaswerk kan op verschillende manieren gedaan worden. u kunt hierbij denken aan glasverf, ets of acrylverf. Bij het verfraaien van glaswerk word met name aan ontspanning en verzetten van de gedachten van de cliënt gewerkt.

Gezonde voeding & Koken

Tijdens de dagbesteding en groepsactiviteiten is er ook aandacht voor gezond eten en koken. Er worden informatieve bijeenkomsten georganiseerd over voeding en ziekten Er word onder andere aandacht besteed aan de samenhang van eten en suikerziekte en de gevolgen van overmatig vet eten en overgewicht. Kommak organiseert ook regelmatig in samenwerking met cliënten en Resto van Harte (verwijzing naar artikelen in nieuws) diners voor minder gestelden. Er word dan een drie gangen diner gemaakt waar mensen met een minder grote beurs voor een kleine bijdrage van kunnen genieten.

Spel, geheugen & samenwerken

Tijdens de dagbesteding en groepsactiviteiten word er door middel van verschillende spelvormen aan de concentratie, het geheugen en de mogelijkheid tot samenwerken gewerkt. Spelen is het verwerven van vaardigheden. Door middel van spelvormen word er gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling van de cliënt. Er word gewerkt aan de emotionele ontwikkeling doordat de cliënt leert teleurstellingen te verwerken doordat hij steeds weer opnieuw de handeling verricht. Hij of zij ontwikkelt uithoudingsvermogen, is tevreden als een ondernomen actie na een aantal keren proberen lukt. Er word gewerkt aan de motorische ontwikkeling door het spelen leert een cliënt snel te reageren op gebeurtenissen, de relatie tussen zien en doen, de oog-hand coördinatie wordt steeds beter. De grove en fijne motoriek ontwikkelt zich verder door het ondernemen van activiteiten in spelvorm. Tevens word er gewerkt aan de cognitieve ontwikkeling door het logisch leren denken, leren zich beter concentreren, onthouden van handelingen, het krijgen van een grotere woordenschat en het leren genuanceerder de taal gebruiken. Cliënten leren door spelvormen juist die vaardigheden, die nodig zijn, om onafhankelijk en met eigen verantwoordelijkheidgevoel nieuwe situaties aan te gaan.

Sieraden vervaardigen

Tijdens de dagbesteding en groepsactiviteiten ontwerpt en vervaardig de cliënt een sieraad dat helemaal aansluit bij wie ze is. Het dragen van een mooi passend sieraad, dat je zelf vervaardigd hebt geeft je meer zelfvertrouwen.

Muziek, ontspanning & dans

Tijdens de dagbesteding en groepsactiviteiten is ruimte voor muziek, ontspanning en dans. Uit ervaring blijkt dat dansen voor meer dan alleen lichaamsbeweging goed is. Dansen houdt het lichaam soepel en zorgt voor een goede bloeddoorstroming. Daarnaast maakt dansen het hoofd lekker leeg waardoor lichaamsbewustzijn en concentratievermogen vergroten en er meer energie ontstaat. Het doel is om in contact te komen met je eigen behoeften. Dit door middel van het uit je hoofd komen en in contact met je lichaam komen. Beweging en dans zijn direct gekoppeld aan je psyche, je eigen gevoelens kun je binnen beweging en dans naar voren brengen.

Meer zorgaanbod

  • 1
  • Heeft u zorg of hulp nodig? Stuur ons dan een email op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw gegevens, wij zullen daarna zo Lees meer
  • Wilt u een cliënt doorverwijzen? Stuur ons dan een email op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw gegevens, wij zullen daarna zo spoedig Lees meer
  • Heeft u een zorgvraag? Stuur ons dan een email op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw gegevens, wij zullen daarna zo spoedig mogelijk Lees meer
  • Heeft u zorg of hulp nodig? Stuur ons dan een email op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw gegevens, wij zullen daarna zo Lees meer
  • 1

Korte documentaire over dagactiviteiten bij Kommak